Potraviny | Vhodné | Nevhodné |
Mäso | - malé porcie, varené, dusené
- akékoľvek hovädzie a bravčové mäso
- v obmedzenom množstve ryby bez kože (kapor, pstruh, šťuka, tuniak, losos)
- občas hydina
- v kľudovom období občas šunka
| - vnútornosti a výrobky z nich (pečeň, ľadvinky, srdce)
- divina
- vyprážané mäso, bifteky
- mladé mäso – čím mladšie, tým väčší obsah purínov (jahňa, teľa)
- morské ryby
- kyslé rybičky
- údeniny - všetky druhy (salámy, paštéty, údené mäso, šproty)
|
Mlieko a mliečne výrobky | - obyčajné a kyslé mlieko, tvaroh, jogurty, tavené syry, tvrdé syry
| - pri záchvate dny - zrejúce a plesňové syry
|
Prílohy | - zemiaky
- knedle
- ryža
- cestoviny
- biele a tmavé pečivo
| |
Ovocie a zelenina | - čerstvé ovocie- jablká, hrušky, slivky, pomaranče
- šaláty
- kompót
- datle, čerstvý kokos, avokádo
- zelenina dusená, zapečená
| - rebarbora
- figy
- špenát, špargľa
- kapusta, kel
- červená repa,
- strukoviny, arašidy
|
Polievky | | - mäsové vývary
- vývar s pečeňovými knedličkami
- strukovinové polievky
- sáčkové polievky
|
Nápoje | - čaj- čierny, zelený, ovocný bylinkov
- minerálne a stolové vody (hlavne alkalick
- riedené ovocné šťavy a džúsy
| - silné kak
- silný čierny čaj
- zrnková káva
- alkoholické nápoje
|
Korenie a pochutiny
| - zelené druhy korenia – pažítka, kôpor, bazalka, oregano..
- rasca
- paradajkový pretla
- v období bez záchvatu aj cibuľa a cesnak
- vlašské orechy
- mandle
| - bujón
- ostré korenie – karí, chilli, čierne korenie
- sójová omáčka, worchester omáčka
- horčica, chren
- sardelová pasta
- huby, hríby
- čokoláda
|