Dieta pri zvýšenom cukre
Základné princípy platia pre každého pacienta so zvýšenou hladinou cukru v krvi. Dôležité je pravidelné stravovanie, množstvo a zloženie potravy. Treba sa stravovať často, ale pritom striedmo. Odporúča sa jest 5 krát denne, najlepšie v pravidelných trojhodinových intervaloch. Sacharidy sa tak vstrebávajú rovnomerne počas celého dňa a nedochádza ku kolísaniu hladiny cukru v krvi. Najväčší dôraz v diabetickej diéte sa kladie na príjem stanoveného množstva sacharidov. Odporúča sa redukovať najmä potraviny bohaté na sacharidy – zemiaky, cestoviny, chlieb, ryžu a múčne jedlá, vylúčiť všetky prisladzované potraviny a nápoje (cukrom bielym, hnedým, medom...). Sacharidy konzumujte tzv. zložené – komplexné (celozrnné pečivo, tmavá múka a výrobky z nej, ovsené vločky). Do jedálneho lístka zaraďujte hlavne veľa zeleniny – čo najviac v surovom stave. Prílohy podávame v približne polovičnom množstve bežnej dávky. Na zasýtenie je preto vhodné ku každému hlavnému jedlu pridávať zeleninovú oblohu (šaláty). Trvalý úspech prináša zdravá, vyvážená výživa kombinovaná s amatérskym športom, cvičením – celoživotne.
Potraviny | Vhodné | Nevhodné |
Mäso, údeniny, ryby |
|
|
Tuky |
|
|
Mliečne výrobky |
|
|
Vajcia |
|
|
Polievky |
|
|
Orechy |
|
|
Ovocie a zelenina |
| v obmedzenom množstve:
veľmi obmedzene:
|
Prílohy a pečivo |
|
|
Nápoje |
|
|